În acest curs, la lecția despre ,,Dreptul de autor" am învățat că această lege protejează creațiile (muzică, filme, software și texte sau imagini) contra copierii și distribuirii neautorizate. Astfel, consider că elevul a încălcat aceste drepturi, deoarece a preluat conținut de pe internet fără a respecta regulile de citare, care transformă ,,copierea" în ,,documentare". Prin omiterea ghilimelelor și a autorului, el și-a însușit pe nedrept paternitatea unor idei, care nu îi aparțin, ignorând drepturile morale ale creatorilor originali.
Partea corectă a acțiunilor sale este faptul că a inclus o bibliografie la final, ceea ce arată o intenție de a fi onest. Totuși, partea greșită este utilizarea conținutului „copy-paste” fără ghilimele și a imaginilor fără licență. Cred că a greșit prin superficialitate, deoarece o bibliografie incompletă este aproape egală cu lipsa ei, nefiind permisă verificarea surselor.
Pentru a proceda corect, elevul ar trebui să pună între ghilimele orice fragment preluat și să folosească note de subsol. De asemenea, ar trebui să folosească imagini sub licențe corespunzătoare (care permit redistribuirea), fiind esențial să înțeleagă faptul că imaginile disponibile Google nu echivalează cu dreptul de a le folosi. Opinia mea este că cel mai sigur mod de a evita plagiatul este parafrazarea: citirea informației, înțelegerea ei și apoi scrierea textului cu propriile cuvinte.
Totodată, menționarea sursei nu este întotdeauna suficientă. Dacă lucrarea este formată în proporție de 90% din citate, ea nu mai reprezintă o creație personală. Consider că este normal să folosim sursele pentru a ne susține argumentele, dar nu pentru a ne înlocui propria gândire. Simpla citare nu ne dă dreptul să folosim integral munca altcuiva fără consimțământ.
Prin urmare, o lucrare reușită se bazează pe echilibru între informare și contribuție proprie, demonstrând respect față de reguli și asumarea responsabilității pentru ceea ce prezinți.